Recepten

1. Zalmmoot in de pan gebakken met zout, peper, verse rozemarijn. Saus: griekse yogurt, munt, koriander, limoensap, 2 hele groene pepers, zout en peper. En dan garneren met verse munt blaadjes.

Met dank aan Roeland Fluitman👌🏻

2. Zalmforel laten fileren door Chris, dan een zijde insmeren met kruiden, peper en zout, boter, pers een knoflook teentje en verspreid die er overheen. Snij rozemarijn, bieslook, peterselie klein en strooi dat over de zijde heen. Snij een citroen in schijfjes en leg deze er op (gooi de kontjes niet weg). Leg de andere zijde er overheen en bind het vast alsof je een rollade maakt. Leg ze in een oven schaal en knijp de citroen kontjes er overheen uit. Garneer met munt en vervolgens een voorverwarmde oven in op 180 graden voor 20 to 25 min.

Side dish: gebakken zoete aardappel met courgette. Was de aardappels en schil ze. Even voorkoken dan laten rusten. Nu kun je de courgette klein snijden en in een bak doen.
Als de aardappels gekoeld zijn ook deze in kleine blokjes snijden en in de bak doen.

Kruiden choppen: rozemarijn, salie, tijm en dan ook de bak in.
Beetje olijfolie en goed mengen. Dan de koekenpan in en tot een mooie kleur brengen.

Plan wel even wanneer je ze de koekenpan in gooit met wanneer de vis uit de oven komt.

3. Gestoofde groente met kabeljauw
Pak een mooi stuk zilver papier en leg een stuk kabeljauwhaas in het midden. Snij de kop en staart van het citroengras en splijt de rest in tweeën en leg deze bij de vis snij de rest van de groente in stukjes en leg deze erbij. Voeg peper en zout toe. Salie, citroenmelisse, peterselie en munt als heel blad bij de vis. De rozemarijn en oregano chop je in snippers en die doe je er ook bij. Dan afmaken met schijfjes citroen en je pakketje dichtvouwen. Je kan best wat extra zilverfolie gebruiken.

Dan in de oven (voorverwarmd) 180 graden, 45 minuten.

Tip: ook ideaal voor de BBQ. Goed voorbereidbaar en als de BBQ eenmaal aanstaat kun je de pakketjes er gewoon opleggen. 
Oh en voeg een heel klein beetje olijf olie toe.

4. Makreel paté 

Gerookte makreel, graat eruit halen, mayo, sambal, gerookte paprika zout en een beetje citroensap toevoegen en goed mixen. Dan twee snede brood aan een kant toasten en de makreel op de niet getoaste kant smeren. Afwerken met grove verse peterselie. Door midden snijden en smullen maar!

Je kunt uitbreiden met een uitje er doorheen mixen en als je goed pittig wilt, dan kun je er ook een pepertje doorheen mixen. Natuurlijk wel mee mixen met de makreel en er niet later op strooien.

5. Tonijn!

Heel simpel:
- salade: komkommer, tomaat, paprika en fijn gechopte peterselie
- tonijn: licht dicht schroeien peper en zout
- rijst: groente bouillon maken, rijst daar in gechopte basilicum, peterselie en salie toevoegen

Lekker laten koken dan de bouillon afgieten zonder te veel van de gechopte kruiden te verliezen.
Rijst nog een keer goed husselen. En serveren met lente ui er overheen
O en munt gebruikt voor de garnering van de tonijn.

6. Zalm spinazie lasagne
Oven aanzetten voor verwarmen 200 graden
spinazie (400 a 500 gram) wassen, koken met een beetje water (blijven roeren) en afgieten. De spinazie moet trouwens wel echt goed worden afgegoten/gezeefd worden. 
Gekookte spinazie in een kom samen met een geperst teentje knoflook, tussen de 400 a 500 gram ricotta, 100 ml melk, citroen sap en peper en zout. goed mengen!
Nu dan de zalm in dunne plakjes snijden en dan is het de lasagne bouwen vergeet niet de schaal in te vetten.
De top van de lasagne heb ik een paar sneetjes tomaat gedaan en dan geraspte kaas, dan in de oven voor zo'n 45 min.

7. Zeewolf met noedels

Bouillon maken van water 1,5 l met 2 blokjes groentebouillon en 1 blokje bos paddenstoelen bouillon. Paksoi snijden (witte stammen van groene bladeren scheiden) groene bladeren in dikke repen snijden. De witte stammen in kleine partjes snijden. Wit in de bouillon, groen apart houden. kruiden toevoegen: 15 ml rijst azijn goede scheut sojasaus, peper, chili vlokken (naar smaak). Dat laten koken voor 6 tot 8 min.
Ondertussen koekenpan warm maken en klein beetje olie. Zeewolf erin.
Peper, zout en op de eerste kant een citroen uit knijpen, citroen dan in vieren snijden en erbij in de pan leggen (vrucht vlees naar beneden).
Even laten bakken.
Omdraaien en weer zout, peper en weer een citroen uitknijpen en erbij leggen.
En afbakken.

2 min voordat de vis klaar is de noedels toevoegen aan de bouillon en 1 min voor einde ook de groene repen van de paksoi toevoegen.
Doe de noedels soep in een kom en leg de zeewolf er bij in.
Ik heb er in de foto ook een eitje bij gekookt.

8. Tonijn met risotto!

Doe in een kommetje een beetje olijfolie voeg daar roasted sesamzaad, zout en peper aan toe en leg dit voor nu even in de koelkast. Snijd je tonijn in twee dikke moten en leg dit nu ook in de koelkast (deze prep is handig omdat de risotto veel aandacht vraagt en anders aanbrand, je kunt de tonijn zelfs al coaten)
Doe nu 50 gram ongezouten roomboter in een pan en voeg daar 2 kleine of 1 grote gesnipperde ui aan toe en 1 teentje knoflook (fijn gehakt) aan toe. Fruit de ui en de knoflook. Kook ondertussen 1L water (kan in een waterkoker) en giet dit over in een maatbeker met 2 bouillonblokjes. Als de ui en knoflook goed gefruit zijn voeg je geleidelijk de bouillon, risottorijst en wijn toe terwijl je blijft roeren. (Kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, ik had zo'n kwart fles witte droge wijn over en ook ongeveer een kwart aan bouillon) als de risotto bijna klaar is mix hier dan een gele paprika door en een prei fijn gesneden. Zet een koekenpan op hoog vuur op dit moment, zodat deze alvast heet kan worden. Als de risotto klaar is zet je deze met een deksel er op even opzij. En is het tijd om de vooraf klaar gemaakte gecoate tonijn even korte aan alle kanten af te grillen.

Snijd de tonijn vervolgens in dunne partjes en serveer deze met sojasaus. De risotto garneer je op het laatst met frisse lente ui en u kunt aan tafel!

9. Lekkere Hollandse mosselen:
Snijd de prei, ui, wortel en selderij in kleine stukjes. Voeg bieslook, koriander, basilicum en peper toe. Goed mixen.
Fruit deze mix in een boter, en voeg dan ongeveer een goede laag witte wijn.

Dan de mosselen wassen en toevoegen 4 min koken en dan omroeren en dan nog 4 min koken.
Als laatste even 5 min van het vuur lekker laten stomen in de pan
En dan serveren!